ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

 

Σε αγωνιστική τροχιά βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΤΕ, με αφορμή την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για τους εργαζόμενους της Cosmote e-Value, της θυγατρικής ουσιαστικά εταιρείας του Ομίλου που απασχολούνται με την προώθηση των πακέτων, αλλά και των υπαλλήλων τρίτων εταιρειών-εργολάβων, το έργο των οποίων είναι πολύτιμο.

Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε στη Λάρισα ο Λαρισαίος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων (ΠΑΣΕ) του ΟΤΕ Δημήτρης Αρβανιτοζήσης, ο οποίος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, με τη βασική μέτοχο του Ομίλου, την Deutsche Telekom.
Στο περιθώριο των επαφών του στο υποκατάστημα του ΟΤΕ Λάρισας, ο κ. Αρβανιτοζήσης μίλησε στην «Ε» για το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΣΕ ΟΤΕ.

* Κύριε Αρβανιτοζήση, το τελευταίο διάστημα έχετε προβεί σε στάσεις εργασίας των τηλεφωνικών κέντρων του ΟΤΕ, με αιχμή του δόρατος την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, την οποία χωρίζετε σε δύο μέρη. Το βασικό κομμάτι αφορά στους μονίμους υπαλλήλους και το νέο –για πρώτη φορά– τους εξωτερικούς συνεργάτες του Ομίλου. Τι ακριβώς διεκδικείτε;

Σε πρώτη φάση πραγματοποιήσαμε κινητοποιήσεις (στάσεις εργασίας) στα τηλεφωνικά κέντρα πανελλαδικά, γιατί για πρώτη φορά διεκδικούμε συλλογική σύμβαση εργασίας και στον χώρο των τηλεφωνικών κέντρων. Αυτή τη στιγμή ο Όμιλος ΟΤΕ εκτός του μόνιμου προσωπικού, αριθμεί 2.000 άτομα που στελεχώνουν τη θυγατρική Cosmote e-Value κι άλλα 4.000 άτομα που είναι υπάλληλοι εργολάβων-τρίτων εταιρειών.

Αυτοί αποτελούν τη βαριά βιομηχανία του Οργανισμού, γιατί με τη δουλειά τους έχουν πετύχει τα μεγάλα ποσοστά πωλήσεων του ΟΤΕ, με τα οποία ο Όμιλος παρουσιάζει κέρδη. Οι εργαζόμενοι αυτοί, αμείβονται με 650 ευρώ περίπου, δηλαδή με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή έχουμε δύο συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτή που υπογράφεται, χωρίς προβλήματα, κάθε δύο χρόνια με τον όμιλο ΟΤΕ για το μόνιμο προσωπικό και για πρώτη φορά σαν Σύλλογος διεκδικούμε συλλογική σύμβαση εργασίας και για την Cosmote e-Value.

Ένα ακόμη θέμα που μας απασχολεί είναι οι απολύσεις. Κι αυτό γιατί, από την εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης έχουν αποχωρήσει, μέσω εθελουσίας εξόδου, οι 59 από τους 68 εργαζόμενους και παρέμειναν οι 9, τους οποίους η εταιρεία θέλει να τους απολύσει, παρά το γεγονός ότι έχει υποστελεχωμένες υπηρεσίες και χρειάζονται ενίσχυση. Δεν πρέπει να δεχθούμε τη μη αιτιολογημένη απόλυση.

* Και γιατί η κινητοποίηση εστιάστηκε στα τηλεφωνικά κέντρα;
Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να εφαρμοστεί το τρίπτυχο: ικανοποιημένοι εργαζόμενοι, ικανοποιημένοι πελάτες, ισχυρή εταιρεία… για να μπορείς να διαπραγματεύεσαι με τους όρους που θέλεις. Το μοναδικό μέσο πίεσης που έχουμε προς την Deutsche Telekom, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να ταλαιπωρηθεί το καταναλωτικό κοινό. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι όταν το 2012 είχαμε τις μεγάλες εθελούσιες, τότε η εταιρεία είχε δεσμευτεί ότι για κάθε έναν που θα αποχωρεί από την πρώτη γραμμή παραγωγής, θα αντικαθίσταται εξίσου, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Ουσιαστικά ο Όμιλος, όλους όσοι αποχώρησαν, τους αντικατέστησε με εξωτερικούς συνεργάτες, με φτηνό δηλαδή εργατικό κόστος. Ως γνωστόν ο ΟΤΕ ανήκει αυτή τη στιγμή στο γερμανικό κολοσσό Deutsche Telekom στον οποίο αποφέρει σημαντικά κέρδη, τα μεγαλύτερα πλην της Γερμανίας, σε όλη την Ευρώπη. Το 2011 το μισθολογικό κόστος ήταν 670 εκατομμύρια και το 2018 έπεσε στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Πώς έγινε αυτό; Οι παλιοί εργαζόμενοι έχουν χάσει μεσοσταθμικά το 12% του μισθού τους, μειώνοντας μία ώρα το ωράριό τους, ενώ έχουν «παγώσει» (λόγω μνημονίου) τα επιδόματα, τα κλιμάκια, κι άλλες παροχές.

Ουσιαστικά έχουμε μειώσεις μέχρι και 35% με 40% από τους αρχικούς μισθούς μας. Άρα ο Όμιλος έχει μεγάλη εξοικονόμηση εσόδων. Ουσιαστικά δεν υπάρχουν πλέον «ρετιρέ» στον χώρο του ΟΤΕ.

Επιπροσθέτως ο γερμανικός Κολοσσός μπορεί να εκμεταλλευτεί και το estate του Ομίλου, δηλαδή τα πολλά κτίρια-ακίνητα του ΟΤΕ που υπάρχουν αναξιοποίητα σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα καταστήματα υπάρχουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, ενώ αυτά της επαρχίας δεν λειτουργούν.

* Αισιοδοξείτε για την πορεία των διαπραγματεύσεων;
Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι 31/12 θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, διότι μετά θα εισέλθουμε σε καθεστώς μετενέργειας. Για τους συναδέλφους μας στην Cosmote e-value θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Στόχος μας είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και για τους εργαζόμενους στον χώρο του call center.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα