ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα συνέβη την Τρίτη 27/11 σε συνάδελφο στις αποθήκες της Πάρνηθας. Η συνάδελφος μετά από κρίση πανικού υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο την ώρα της δουλειάς μεταφέρθηκε σε κλινική, όπου πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται μια σειρά εξετάσεων.

Οι ευχές όλων μας για ταχεία ανάρρωση είναι αυτονόητες, ωστόσο δεν πρέπει να αρκούμαστε στα ευχολόγια και στην επίκληση της «κακιάς στιγμής».

Δεν είναι ζήτημα ατυχίας, υπάρχουν συγκεκριμένα αίτια. Βασικό αίτιο είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, όπως και κάθε μονοπωλίου, θεωρεί την πρόληψη και τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων κόστος και ως τέτοιο, επιδιώκει να το μειώσει. Η επιδίωξη τους αυτή βρίσκει σύμμαχο τις πολιτικές των κυβερνήσεων που έχουν διαμορφώσει ένα σαθρό νομοθετικό πλαίσιο για την υγεία και την ασφάλεια. Έτσι οι εργοδότες τυπικά αναφέρονται στη νομοθεσία –και πολύ συχνά δεν την εφαρμόζουν.

Ταυτόχρονα δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε τονίσει τις βασικές αιτίες των ατυχημάτων, που ειδικά για την Πάρνηθα (την κύρια κεντρική αποθήκη διανομής και συσκευασίας) έχουμε αναφέρει ότι τα ελλειπή μέτρα ασφάλειας αναφορικά με τις εγκαταστάσεις πάνε χέρι χέρι με την υποστελέχωση και την εντατικοποίηση της εργασίας
. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού μετά τις εθελούσιες και η μερική αντικατάστασή τους από εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας , οι ελλείψεις σε πυροσβεστικό εξοπλισμό, τα απαξιωμένα και ασυντήρητα ηλεκτρομηχανικά μέσα(μηχανήματα- κλαρκ- γερανοφόρα κλπ), οι υποδομές – κτήρια που κατασκευάστηκαν για αποθήκευση υλικών αλλά μετατράπηκαν σε χώρους δουλειάς(γραφεία- αποθήκες-συσκευαστήρια), τα ελλειμματικά ΜΑΠ , η απουσία μόνιμου Γιατρού Εργασίας και Τεχνικού Ασφαλείας (λόγω της επικινδυνότητας της εργασίας), η συνεχώς αυξανόμενη υποστελέχωση προσωπικού που δεν μπορεί να καλύψει τον όλο και πιο απαιτητικό -αυξανόμενο όγκο δουλειάς (χωρίς καμία εκπαίδευση στην μετάθεση ή στην αλλαγή θέσης εργασίας, στην εισαγωγή ή την αλλαγή του εξοπλισμού ,στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας) αποτελούν πλευρές της εργασιακής καθημερινότητας των εργαζόμενων στην Πάρνηθα. Ιδιαίτερα αυτά εντείνονται σε χώρους αποθηκών που μπορεί να εργάζονται 2 συνάδελφοι με εξαντλητικούς ρυθμούς. Αν σε όλα τα παραπάνω που έχουν σχέση με τη σωματική κόπωση των εργαζόμενων, έρθουν να προστεθούν, η ψυχολογική πίεση , το άγχος, η ένταση σε σχέση με την υπερεντατικότητα της εργασίας και κυρίως η απαράδεκτη συμπεριφορά πολλών στελεχών της διοίκησης. Τότε έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να συμβεί εργατικό ατύχημα!!!

Δυστυχώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά που προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες προϊστάμενοι τμημάτων απευθύνονται -με βρισιές, φωνές- με την πλήρη απαξίωση και την απόδοση ευθυνών αποκλειστικά και μόνο στους εργαζόμενους.

Γνωρίζουμε καλά ότι απέναντι σε όλα αυτά που καταγγέλλουμε, διάφοροι “καλοθελητές” “αντικειμενικοί”, δηλαδή οι κολαούζοι της διοίκησης, θα αρχίσουν να χαρακτηρίζουν το γεγονός πάλι ως τυχαίο ή αντίστοιχα ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα κάποιου παθολογικού προβλήματος της ίδιας της εργαζόμενης. Είναι η μόνιμη πρακτική τους: η ευθύνη να μετακυλύεται και να βαραίνει τον εργαζόμενο. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει.

Συνάδελφοι μην τους ακούτε. Σας καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα .
Αν δεν είναι οι ίδιοι προϊστάμενοι, σίγουρα κινούνται στο ίδιο μήκος με τη διοίκηση του Ομίλου που δε θέλει να θίγονται όλα τα παραπάνω προβλήματα που τσαλακώνουν την εικόνα της “επιχειρηματικής αριστείας” και διαταράσσουν την “εργασιακή ειρήνη” ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα αφεντικά καθώς και την κενή περιεχομένου δέσμευση τους για τον …. “εργασιακό παράδεισο”.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον εργοδότη. Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως δε θα ανεχθούμε ως «κανονικότητα» τα εργατικά ατυχήματα που έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τη ζωή μας, βάζουμε μπροστά αγωνιστικά τις δικές μας ανάγκες.

Απαιτούμε :
• Επικαιροποιημένη καταγραφή του επαγγελματικού κινδύνου και των επαγγελματικών ασθενειών, την ενημέρωση για την καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης LOGISTICS & WAREHOUSING (Κεντρικής και Περιφερειακής) των αποθηκών, διανομής και συσκευασίας.
• Οι επιτροπές ΕΥΑΕ να έχουν τις αρμοδιότητες που απορρέουν μέσα από τον ρόλο τους.
• Να υπάρχει μόνιμος Ιατρός Εργασίας και Τεχνικός Ασφάλειας , με βάση το χώρο –τη χρήση-τις δραστηριότητες.
• Να υπάρξει καταγραφή επαγγελματικών ασθενειών όπως αναφέρονται στον κανονισμό του ΙΚΑ. Με καθορισμό και προγραμματισμό ιατρικής παρακολούθησης- εμβολίων (Ηπατίτιδας Β & Τετάνου) των εργαζομένων.
• Να γίνει άμεσα προμήθεια ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΎ ΥΛΙΚΟΥ και Πρώτων Βοηθειών(ΦΕΚ 2562) για όλους του χώρους εργασίας
• Έλεγχος και Συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού
• Εκπαίδευση όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα όσοι είναι νέοι στις αποθήκες.
• Χορήγηση Μ.Α.Π με βάση τη δραστηριότητα, το χώρο , τη θέση εργασίας.
• Κάλυψη όλων των κενών με νέες προσλήψεις καθώς και όλων των επινοικιαζόμενων με συμβάσεις ΟΤΕ
• Ένταξη των εργαζόμενων στις αποθήκες στα ΒΑΕ και χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όσους έχουν έργο αποθηκάριου.

Να αξιοποιηθεί η επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία του ΕΛΙΝΥΑΕ με προγράμματα επιμόρφωσης εργαζομένων και οι εκτιμήσεις για τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας .

ΔΕΝ ΘΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ