ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ E.Σ.Σ.Ε. ΣΤΗΝ Cosmote e-Value

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ E.Σ.Σ.Ε. ΣΤΗΝ Cosmote e-Value

Ως ΕΝΩΤΙΚΟ Ψηφοδέλτιο Εργαζομένων ΠΑΣΕ–ΟΤΕ από την πρώτη στιγμή είχαμε εκφράσει την πλήρη διαφωνία μας στη μη ένταξη στον ΟΤΕ των συναδέλφων της OTEplus και την μετακίνησή τους με μειωμένες οικονομικές και θεσμικές παροχές στην Cosmote e-Value. Αυτός άλλωστε ήταν ο βασικός λόγος που το ΕΝΩΤΙΚΟ δεν έδωσε θετική ψήφο στην Ε.Σ.Σ.Ε του 2014.

Έκτοτε δεν σταματήσαμε ποτέ να διεκδικούμε τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών εργασίας κάθε συναδέλφου εργαζόμενου στην Cosmote e-Value, διεκδικώντας παράλληλα την ισότιμη μεταχείρισή τους με τους υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο μόνος τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει και τεκμηριώσει, είναι μέσω της υπογραφής Ε.Σ.Σ.Ε στην Cosmote e-Value. Δυστυχώς οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν έχουν σταθεί αρωγοί στην προσπάθειά μας αυτή, είτε με την αφωνία τους και την αδράνειά τους στα συνδικαλιστικά όργανα την κρίσιμη στιγμή, είτε μέσω της στείρας αντιπολιτευτικής τους νοοτροπίας και κριτικής, αλλά κυρίως μέσω της διασποράς μη τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων.

Μια από αυτές είναι η πρόταση υπογραφής Ομιλικής Σύμβασης Εργασίας. Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων, ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που ορίζει τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων απαριθμεί με αποκλειστικό τρόπο τα είδη που μπορούν να συναφθούν, δεν αναγνωρίζει καμία κατηγορία που να ορίζεται ως «Ομιλική» (διάταξη του άρ. 3 παρ. 1 του Ν.1876/1990). Επομένως από τη στιγμή που δεν έχει καταστεί εφικτή η εν λόγω νομοθετική επιλογή, ο μόνος τρόπος να συναφθούν συλλογικές συμβάσεις στους Ομίλους Επιχειρήσεων και εν προκειμένω στον ΟΤΕ, είναι να συναφθούν τόσες Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, όσες και οι εταιρείες του Ομίλου. Πρόσφατα έγινε διακριτή υπογραφή Ε.Σ.Σ.Ε. για τον ΟΤΕ και διακριτή για την Cosmote, παρά το γεγονός πως είχαν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο σημείο άστοχης και ανεύθυνης κριτικής ήταν ότι διεκδικώντας ξεχωριστή Ε.Σ.Σ.Ε στην Cosmote e-Value παρακάμπτουμε την Ομοσπονδία ή άρουμε την εμπιστοσύνη μας σε αυτή, διασπώντας το συνδικαλιστικό κίνημα του ΟΤΕ.

Υπενθυμίζουμε και επισημαίνουμε ότι με Επιστολή μας προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ–ΟΤΕ στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 καταθέσαμε ολοκληρωμένο πλαίσιο προκειμένου να ληφθεί απόφαση αποστολής εξώδικης πρόσκλησης στη Διοίκηση της Cosmote e-Value για έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να υπογραφεί συλλογική σύμβαση στην εν λόγω εταιρεία. Σε αυτήν επιβεβαιώναμε αφ’ ενός την εμπιστοσύνη μας προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ– ΟΤΕ, αφ’ ετέρου την πάγια θέση μας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν μπορεί να αφήσει ακάλυπτους για ακόμη μια φορά τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη θυγατρική. Δυστυχώς, οι συνάδελφοι των άλλων παρατάξεων με προεξέχοντα τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, και επικεφαλής της ΑΚΕ Ομίλου ΟΤΕ, προφασιζόμενοι πως το θέμα ήταν εκτός της ημερησίας διάταξης, δεν δέχθηκαν να συζητηθεί η πρότασή μας. Λησμόνησαν για ακόμη μια φορά ότι όταν φέρεις θεσμικό ρόλο έχεις ευθύνη, οφείλεις να στέκεσαι στο ύψος των περιστάσεων και βασική σου προτεραιότητα είναι να υπηρετείς το δίκαιο των εργαζομένων και όχι το στενό παραταξιακό ή σωματειακό συμφέρον.

Δυστυχώς, παρόμοια στάση τηρήθηκε και στα επόμενα Διοικητικά Συμβούλια της ΟΜΕ–ΟΤΕ, τόσο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΟΜΕ–ΟΤΕ όσο και από τους επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα των μελών του Ενωτικού και ιδιαίτερα του Γραμματέα της ΟΜΕ–ΟΤΕ. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων αποδεικνύουν την αλήθεια για τη στάση όλων.

Με σοβαρότητα αντιμετωπίσαμε την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη σύναψη Ε.Σ.Σ.Ε στον ΟΤΕ. Μετά και την υπογραφή της Ε.Σ.Σ.Ε για τους εργαζομένους ΟΤΕ, είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Διοίκηση της Cosmote e-Value.

Στους συναδέλφους των άλλων παρατάξεων επισημαίνουμε για ακόμη μια φορά ότι οι εποχές δεν ενδείκνυνται για ευχολόγια και συνθήματα με σκοπιμότητα την αλίευση ψήφων. Απαιτείται σοβαρότητα και τεκμηρίωση επιχειρημάτων, πλάνο για την επιδίωξη και επίτευξη των στόχων και εν τέλει έργα. Τα κούφια μεγάλα λόγια είναι συχνά η συγκάλυψη μιας μη ομολογημένης αδυναμίας και ανεπάρκειας, είναι η έμμεση παραδοχή της έλλειψης σχεδίου και της ανικανότητας να αλλάξουν οτιδήποτε, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν από απόσταση ασφαλείας σε εύκολη κριτική, χωρίς στρατηγική και στόχο για την επίτευξη αποτελέσματος για τους συναδέλφους.

Το Ενωτικό τηρώντας τις δεσμεύσεις του και με τη δύναμη των εργαζομένων που εκπροσωπεί ο ΠΑΣΕ–ΟΤΕ (αποτελεί το αντιπροσωπευτικότερο πρωτοβάθμιο σωματείο για την Cosmote E-Value, καθώς έχει εγγεγραμμένα περισσότερα από 750 μέλη) θα οδηγήσει τις εξελίξεις για τη διεκδίκηση της πρώτης Ε.Σ.Σ.Ε στην Cosmote e-Value, από τη στιγμή που η ΟΜΕ–ΟΤΕ τεχνηέντως απεμπόλησε το δικαίωμα αυτό.

Καλούμε και τις υπόλοιπες παρατάξεις, έστω και την τελευταία στιγμή, να εκπληρώσουν το θεσμικό τους ρόλο και να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για να πετύχουμε τους στόχους μας για το καλό των εργαζομένων.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΧΤΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ