ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΑΚΕ ΠΑΣΕ ΟΤΕ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΑΚΕ ΠΑΣΕ ΟΤΕ

Η απόφαση μας να κατέβουμε αυτόνομα στις πρόσφατες εκλογές μας δικαίωσε πλήρως. Το αποτέλεσμα  δεν αναστέλλει τη λειτουργία μας και τη συνέχιση των αγώνων μας, αλλά την κάνει ισχυρότερη από ποτέ. Η υπογραφή της τελευταίας ΕΣΣΕ είναι η τρανή απόδειξη του πόσο ορθά πράξαμε το Δεκέμβριο, παρόλο που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τόνους λάσπης που τολμήσαμε να εναντιωθούμε σε καθεστωτικές νοοτροπίες.

Τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους η ΟΜΕ ΟΤΕ κήρυξε δύο 48ωρες απεργίες, οι οποίες χειροκροτήθηκαν για τη μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων. Αλήθεια, οι απεργίες έγιναν για ποιο λόγο ακριβώς; Το αποτέλεσμα είναι : 4 ημέρες χαμένο μεροκάματο για τη συντριπτική πλειοψηφία, για να υπογραφεί αυτή η ΕΣΣΕ, που το 90% του περιεχομένου της ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό.

Να θυμηθούμε όλοι τις κόκκινες γραμμές της ΟΜΕ ΟΤΕ: Υπογραφή σύμβασης για όλο τον Όμιλο, ενιαίο ωράριο για όλους, διασφάλιση θέσεων εργασίας και γενναίες αυξήσεις. Κάνοντας ένα απολογισμό, τελικά τι πήραμε από την ΕΣΣΕ; Υπογραφή σύμβασης μόνο για τους ΟΤΕ με πλήρη διαχωρισμό παλιών-νέων (η COSMOTE υπογράφει δικιά της σύμβαση, ενώ η COSMOTE E-VALUE και οι τρίτες εταιρείες ούτε καν αναφέρονται), ωράριο εργασίας διαφορετικό για παλιούς- νέους και αύξηση μηδαμινή για το προσωπικό. Πανηγύρι για τη Διοίκηση που θα παρουσιάσει κερδοφορία του Ομίλου για το 2018 (συμπληρωματικό έσοδο των εθελούσιων που προηγήθηκαν και έπονται).

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίστηκε με τις ανακοινώσεις – αξιολογήσεις της ΕΣΣΕ που υπογράφηκε.

Η ΟΜΕ ΟΤΕ εξέδωσε μια ανακοίνωση συγκρατημένη.

Η ΑΚΕ ΠΑΣΕ (παράταξη του Προέδρου της ΟΜΕ-ΟΤΕ που την υπέγραψε) εκφράζει επιφυλάξεις για την ΕΣΣΕ λόγω μη συμμετοχής COSMOTE E-VALUE, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρη η θέση της.

Το Ενωτικό (παράταξη του Γραμματέα της ΟΜΕ-ΟΤΕ, που συνυπέγραψε την ΕΣΣΕ) μόνο που δεν πανηγύρισε, τοποθετώντας μόνο στην τελευταία παράγραφο για τους συναδέλφους της COSMOTE E-VALUE. «ότι θα γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες όπως το νομικό πλαίσιο ορίζει».

Σας θυμίζω σε αυτό το σημείο τι έλεγε το Ενωτικό στην ανακοίνωση του την 20/9/2017 : «Αν μέχρι την επερχόμενη Γενική Αντιπροσωπευτική Συνέλευση του Συλλόγου μας, στις αρχές Νοεμβρίου 2017, χρονικό διάστημα επαρκές, η ΟΜΕ–ΟΤΕ δεν καταφέρει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για το σκέλος της Cosmote E-value τότε ο ΠΑΣΕ–ΟΤΕ θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ξεκινήσουν διαδικασίες Ε.Σ.Σ.Ε. στην Cosmote E-value». Αν λάβουμε υπ όψιν ότι η ΓΑΣ πραγματοποιήθηκε 10/11/2017, ας μας πούνε ποιες από τις απαραίτητες ενέργειες έγιναν από την 11/11/2017 για το σκέλος της COSMOTE E-VALUE.

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και το αποτέλεσμα κρίνει αν όσα ειπώθηκαν προεκλογικά εφαρμόστηκαν μετεκλογικά. Το ερώτημα είναι αν θα αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ή θα τις ρίχνουν μπαλάκι ο ένας στον άλλο, μεταθέτοντας το πρόβλημα στην επόμενη Συλλογική.

Η εν λόγω σύμβαση, μοιάζει με το στρογγυλό τσουκάλι όπου οι ιθύνοντες μαλώνουν για το που θα μπει το χερούλι, αφήνοντας τους εργαζόμενους να βράζουν μέσα σε αυτό.

Η ΔΑΚΕ ΠΑΣΕ ΟΤΕ δηλώνει ξεκάθαρα ότι η ΕΣΣΕ που υπογράφηκε είναι ελλιπής. Δεν έχει συμπεριλάβει το κομμάτι της COSMOTE E-VALUE στα Τηλεφωνικά Κέντρα, το κομμάτι των συναδέλφων της COSMOTE E-VALUE που εργάζονται στα καταστήματα και ακόμη δεν έγιναν ΟΤΕ, η διασφάλιση θέσεων εργασίας για τους νέους ΟΤΕ. Όσο για τις τρίτες εταιρίες , αυτές δεν αναφέρονται ούτε στα ψιλά γράμματα. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι ΟΤΕ που αναφέρονται στη συλλογική θα ικανοποιηθούν με ψίχουλα αύξησης σε μισθούς και δωροεπιταγές. Ούτε στα θεσμικά σημειώσαμε κάποια επιτυχία αφού και εκεί επικρατούν διαχωρισμοί. Ως εκ τούτου, δε μπορούμε να τη στηρίξουμε.

ΥΓ1. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να μας πουν οι συνάδελφοι COSMOTE E-VALUE που είναι στο ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ τι θέση πήραν.

ΥΓ2. Η ΔΑΚΕ ΠΑΣΕ ΟΤΕ παρά τον ανηλεή πόλεμο που δέχτηκε στερώντας της την ισχυρή εκπροσώπηση, δε θα μπει στο παιχνίδι του λαϊκισμού και των εντυπώσεων. Οι θέσεις μας και τα επιχειρήματα μας είναι η καλύτερη απάντηση στους πολέμιους μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΠΑΣΕ ΟΤΕ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑΣ