Χριστουγεννιάτικες απολύσεις

Χριστουγεννιάτικες απολύσεις

Η διοίκηση του ΟΤΕ λίγες μέρες πριν τις γιορτές αποφάσισε να μοιράσει απολύσεις. Η αρχή έγινε με τον ενοικιαζόμενο συνάδελφο στην Πάρνηθα, ο οποίος τέλος του χρόνου απολύεται, γιατί σήκωσε κεφάλι και διεκδίκησε την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες. Η συνέχεια δόθηκε στις αρχές της εβδομάδας με την απόλυση ενοικιαζόμενης συναδέλφισσας στην Πληροφορική. Το τελικό (;) χτύπημα ήρθε με την ανακοίνωση σε 2 συναδέλφους τεχνικούς, που δούλευαν με 6μήνη σύμβαση δανεισμού από την e-Value, ότι θα απολυθούν. Οι συνάδελφοι τεχνικοί, έκαναν το «λάθος» να εφαρμόσουν οδηγίες των ανωτέρων τους, οι οποίοι στα πλαίσια της εντατικοποίησης και για να πιάσουν τους στόχους ζητούν παράκαμψη διαδικασιών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι τελικά να βρεθούν εκτεθειμένοι!

Είναι, προφανές, ότι η εργοδοσία οξύνει την επίθεση στους εργαζόμενους του ομίλου. Με τις απολύσεις αυτές προσπαθεί να επιβάλει καθεστώς «προσωρινότητας» για όλους αλλά και «σιγή νεκροταφείου». Επιδιώκει, να θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι θα μας ξεζουμίζει για όσο χρόνο θέλει και μετά θα μας διώχνει και όποιος αντιδρά θα βλέπει κι αυτός την πόρτα της εξόδου.

Βέβαια, η διοίκηση του ΟΤΕ «βρίσκει και τα κάνει». Από τη μια πλευρά αξιοποιεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που της έχουν παράσχει η τωρινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις (δανεική εργασία, ελαστική απασχόληση, υπονόμευση ΣΣΕ, μισθοί πείνας κλπ) και από την άλλη έχει ως «συμμάχους» τις πλειοψηφίες της ΟΜΕ και των σωματείων. Η γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού, που έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια, επιτρέπει στην εργοδοσία να εφαρμόζει κάθε αντεργατική επιλογή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι η (Δ)ΑΚΕ στο πρόσφατο ΔΣ της ΠΕΤ – ΟΤΕ αρνήθηκε να συζητηθεί καν το θέμα της απόλυσης του δανεικού συναδέλφου. Ωστόσο, οι συνάδελφοι στην Πάρνηθα έδειξαν με την καθολική συμμετοχή τους στη στάση εργασίας που προκήρυξε το κλαδικό σωματείο, ΣΕΤΗΠ, τόσο για το ζήτημα της απόλυσης αλλά και για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την εντατικοποίηση, την αλλαγή του ωραρίου, με θέματα που αφορούν στην υγεία και την ασφάλεια, με την απαράδεκτη συμπεριφορά στελεχών της επιχείρησης, το τι πρέπει να κάνουμε οι εργαζόμενοι. Έδειξαν ότι οφείλουμε να παρακάμψουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Οι ανάγκες μας είναι μόνιμες, η δουλειά μας δεν μπορεί να είναι προσωρινή

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΣΩ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ