Για την εγκατάσταση του MDM (Mobile Device Management)

Για την εγκατάσταση του MDM (Mobile Device Management)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου ΟΤΕ λάβαμε από τη διοίκηση ένα email στο οποίο μας ενημέρωνε ότι για να έχουμε πρόσβαση στο εταιρικά e-mails από κινητές συσκευές, από τις 17/12 και μετά θα πρέπει να εγκαταστήσουμε ειδικό λογισμικό (MDM) ώστε ο Όμιλος ΟΤΕ να συμμορφωθεί με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Το λογισμικό αυτό δίνει στο διαχειριστή του τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των δεδομένων και των πληροφοριών της συσκευής στην οποία εγκαθίσταται. Η διοίκηση του ΟΤΕ, δηλαδή, μας ζητά να αποκτήσει δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο σύνολο των προσωπικών αρχείων και των δεδομένων μας για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά που μας ζητάει! Είναι τουλάχιστον προκλητικό. Συνεπώς, όποιος συνάδελφος δεν θέλει να δώσει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να έχει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα του, δεν θα πρέπει να εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη εφαρμογή.

Βέβαια, με αφορμή το παραπάνω θέμα αναδεικνύονται και άλλα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Είναι γεγονός ότι σε πολλά τμήματα, ειδικά της πληροφορικής, τα στελέχη της εταιρίας πιέζουν τους εργαζόμενους να βλέπουν, αλλά και πολλές φορές να απαντάνε τα e-mail τους από το σπίτι. Μάλιστα, για να πιέσουν σε αυτή την κατεύθυνση λέγονται κατά καιρούς απίθανα πράγματα, όπως, ότι το κινητό το δίνει η εργοδοσία για να απαντάμε σε κλήσεις και σε e-mails και μετά τη λήξη του ωραρίου! ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΎΕΙ. Η συμφωνία για το τηλεπικοινωνιακό πακέτο στο σύνολό του, αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης της εργοδοσίας με την ΟΜΕ-ΟΤΕ. Σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει τον εργαζόμενο να είναι διαθέσιμος μετά τη λήξη του ωραρίου. Δεν δουλεύουμε σε καθεστώς 24Χ7. Έχουμε ωράριο και πρέπει να το υπερασπιστούμε.

Επειδή, όμως, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 17/12 οι πιέσεις αυτές να ενταθούν ώστε οι εργαζόμενοι να εγκαταστήσουν το ειδικό λογισμικό και να συνεχίσουν να δουλεύουν και μετά τη λήξη του ωραρίου, καλούμε τους εργαζόμενους να μην εγκαταστήσουν την εφαρμογή. Οφείλουμε να προστατέψουμε τόσο τα προσωπικά μας δεδομένα όσο και τον υπερπολύτιμο ελεύθερο χρόνο μας. Όποιος δεχτεί πιέσεις και απειλές από προϊσταμένους να ενημερώσει την ΕΣΚ – ΟΤΕ στα e-mail eskote@cosmotemail.gr και info@eskote.gr για να παρέμβουμε.

Αν η διοίκηση του ΟΤΕ θέλει οι εργαζόμενοι να έχουν απομακρυσμένη πρόσβαση στα e-mail τους να χορηγήσει συσκευές που θα χρησιμοποιούνται μόνο για αυτό το σκοπό και μόνο εντός ωραρίου.

Τα προσωπικά δεδομένα και ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμα και οφείλουμε να τα προστατεύουμε από την εργοδοσία και όποιον άλλον τα επιβουλεύεται.