1821 – ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

1821 – ΜΗΝΥΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Συμπληρώνονται φέτος διακόσια χρόνια από την ιστορική εξέγερση των Ελλήνων και την επανάσταση του 1821, μιας επανάστασης που σημάδεψε και καθόρισε ολόκληρη την μετέπειτα ιστορία της Ελλάδας μας.

Ο αγώνας για την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας φαίνονταν άνισος και καταδικασμένος σε αποτυχία. Η έντονη ανάγκη των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία ήταν που οδήγησαν τελικά στη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Αν και οι πολιτικές συνθήκες της εποχής δεν επέτρεπαν την ανάπτυξη αυτονομιστικών κινημάτων στην Ευρώπη, η αφύπνιση της εθνικής μας συνείδησης μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, o ηρωισμός των αγωνιζόμενων Ελλήνων, αλλά και η βαρβαρότητα των Οθωμανών συγκίνησαν την Ευρώπη στην οποία αναπτύχθηκε έντονο φιλελληνικό κλίμα. Βέβαια, η θετική έκβαση του αγώνα για την ελευθερία επήλθε κυρίως εξαιτίας της αποφασιστικότητας και των θυσιών των προγόνων μας των οποίων οι αποφάσεις τους όρισαν το μέλλον της Ελλάδας και τον τρόπο συγκρότησης του ελληνικού κράτους.

Ως συνεχιστές των άξιων προγόνων μας, οφείλουμε να σταθούμε με ελπίδα και αισιοδοξία μπροστά στο μέλλον μας. Με τη δύναμη του έθνους μας και της ιστορικής πορείας των 200 ετών της νεώτερης Ελλάδας πρέπει να επιτύχουμε να ανταπεξέλθουμε νικηφόρα στις σύγχρονες προκλήσεις και να αναδειχθούμε αντάξιοι των προγόνων μας.

Το μήνυμα του αγώνα και της συσπείρωσης των Ελλήνων γύρω από το αίτημα για ελευθερία, γίνεται σήμερα –σε αυτήν τη δύσκολη για τη χώρα μας συγκυρία– μήνυμα αισιοδοξίας και έρχεται να μας υπενθυμίσει πως στις δύσκολες ώρες, η ομόνοια, η συνεργασία και η αλληλεγγύη μας οδηγούν στη νίκη.

Τιμούμε τους ήρωες του 1821 και εορτάζουμε την εθνική μας αναγέννηση μέσα σε ένα ζοφερό κλίμα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Οφείλουμε με περηφάνια να ενθυμούμαστε τους ήρωες που τόλμησαν να αμφισβητήσουν την παντοδύναμη Οθωμανική Αυτοκρατορία και να εμπνευστούμε από τον αγώνα τους.

Καλούμαστε, 200 χρόνια μετά, να σταθούμε άξιοι συνεχιστές της διαχρονικής ιστορικής πορείας του ελληνισμού από την απαρχή του ελληνικού έθνους και πολιτισμού ως το μακρινό μέλλον που πρέπει να είναι ο στόχος μας!

Χρόνια Πολλά Ελλάδα